Verslag 2017

Het jaar 2017 werd afgesloten met een voordelig saldo van € 1.800. Aan giften ontvingen wij een totaalbedrag van bijna € 5.000,00, inclusief het nog binnengekomen restant aan giften ter nagedachtenis aan de in 2016 overleden Hebe Kohlbrugge, medeoprichter van onze stichting.

Over de verkopen van de door ons gefinancierde Nederlandse vertaling van Geduld met God van de Tsjechische theoloog Tomáš Halik, ontvingen wij royalties ten bedrage van € 3.300,00.

Er werd in 2017 veel werk verzet door onze vertalers, waardoor de komende jaren onder meer nieuwe vertalingen in het Tsjechisch van delen van Het verhaal gaat van Nico ter Linden het licht zullen zien.

In 2017 werden weer enkele trainingen voorbereid en gegeven in Tsjechië. Zo heeft in september een training plaatsgevonden in het opleidingscentrum/seminarie van de EKBB (Evangelische Kerk der Boheemse Broeders) in Belec o.l.v. dr. Karl Menger uit Konstanz, supervisor Arbeitsgemeinschaft Kurzgespräch in Seelsorge und Beratung en drs. Jan Kraaijeveld, pastoraal supervisor KPV/LVSC en bestuurslid SKGO. De training werd gegeven aan de hand van Das Kurzgespräch, een methodische gesprekshandleiding van de Duitse theoloog Timm H. Lohse. Dit boek is met financiële steun van SKGO in het Tsjechisch vertaald en uitgegeven door EMAN onder de titel Kratky Rozhovor.

In november 2017 vond in hetzelfde opleidingscentrum in Belec voor de tweede maal een introductiecursus plaats over Contextueel Pastoraat, gebaseerd op het gedachtegoed van de Hongaars/Amerikaanse psychiater Iván Böszörményi-Nagy, dat met name in Nederland een theologische vertaling en doorwerking heeft gekregen. De training werd gegeven door ds. Annette Melzer, contextueel hulpverlener/supervisor, als docent/trainer verbonden aan de Stichting Contextueel Pastoraat in Nederland en dr. Ids Smedema, contextueel geschoold predikant bij de krijgsmacht en bestuurslid van SKGO. Met steun van SKGO zijn teksten over de contextuele benadering in het Tsjechisch vertaald.
Deze trainingen zijn door de EKBB geaccrediteerd en deelname aan een of meer van de trainingen is voor de Tsjechische predikanten van belang als registratieonderdeel van hun Permanente Educatie programma. De kosten voor deze trainingen en met name die van de reiskosten van de buitenlandse docenten en de tolken werden voor een groot deel gedragen door SKGO.

Volgende pagina: Verslag 2016
Voorgaande pagina: Verslag 2018